Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zámek Ratibořice

 

zamek-ratiborice-obr.jpg

 

První písemná zpráva o existenci panského sídla a vsi v Ratibořicích pochází z roku 1388, majitelem je uveden rytíř Vaněk ze Žampachu. Od roku 1464 patřily Ratibořice k panství Rýzmburskému, tvrz v Ratibořicích nebyla obývána a na konci 16. století zanikla. Roku 1582 zakoupil Ratibořice i Rýzmburk rod Smiřický ze Smiřic a oba statky byly připojeny k Náchodskému panství.

V letech 1702 - 1708 nechal kníže Lorenzo z Piccolomini v Ratibořicích postavit barokní zámeček, který měl sloužit jako letní a lovecké sídlo.

V roce 1792 koupil Náchodské panství Petr Biron, vévoda Kuronský a Zaháňský. V roce 1800 zdědila Náchod a Ratibořice vévodova dcera Kateřina Vilemína, vévodkyně Zaháňská, princezna Kuronská. Ratibořice zvolila za své letní sídlo, v okolí zámku byl založen park, vybudován lovecký pavilon a palmový skleník. Vévodkyně je známa jako "paní kněžna" z románu Babička od Boženy Němcové.

 

Prohlídkové okruhy:

1. okruh

Společenské a soukromé prostory připomínající dobu největší slávy Ratibořic, kdy zde Kateřina Vilemína hostila významné osobnosti.

2. okruh

Interiéry zařízeny nábytkem z druhé poloviny 19. století.

 

www:   http://www.zamek-ratiborice.cz/

 

Náhledy fotografií ze složky zámek Ratibořice

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář