Jdi na obsah Jdi na menu
 


zámek Náchod

azamek-nachod-obr.jpg

Majestátní a rozsáhlý architektonický komplex o pěti nádvořích, tyčící se vysoko nad stejnojmenným městem v Královéhradeckém kraji, stojí typologicky na rozhraní mezi hradem a zámkem.

Původně raně gotický hrad ze 13. století prošel řadou stavebních úprav. Bývalé sídlo předních českých i cizích šlechtických rodů  a osobností (Jan Lucemburský, Jiří z Poděbrad, Albrech z Valdštejna, Piccolominiové) je obklopeno rozsáhlým anglickým parkem.

Prohlídkové trasy:

Piccolominská expozice

Historické interiery připomínající 17. a 18. století. Bohaté dobové interiérové vybavení, soubor tapiserií, portrétní galerie, část nejstaršího fondu zámecké knihovny, svět hraček z přelomu 19. a 20. století, ukázky historického uměleckého řemesla.

Na dvoře vévodském

Tento prohlídkový okruh se vztahuje k závěru 18. a první polovině 19. století, kdy náchodské panství vlastnil Petr Biron vévoda Karonský a Zaháňský a jeho dcera Kateřina Vilemína, známá jako paní kněžna z románu Babička od Boženy Němcové.

Exteriérový okruh

Přístupný bez doprovodu průvodce, prohlídka obranné věže s hladomornou, středověkých sklepů se studnou a posezení na vyhlídkové terase nad městem.

 

www:   http://www.zamek-nachod.cz/

 

Náhledy fotografií ze složky zámek Náchod

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář